Wat is gezondheid?

 

Gezondheid is een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte.

De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO 1948) luidt:
"Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.

 


LICHAMELIJKE GEZONDHEID VERBETEREN


Hoe adem je goed?


Goed ademhalen is enorm belangrijk. Ontspannen met lage schouders, ruimte in de borstkas, rustig en diep in je buik door je neus ademen zorgt ervoor dat er meer bloed in aanraking komt met de inademingslucht. Het gevolg is dat er meer zuurstof kan worden opgenomen en je niet teveel koolzuurgas verliest.
Koolzuurgas is, naast het feit dat het een afvalstof is, juist nodig voor allerlei processen in het lichaam. Het speelt onder andere een rol bij de doorbloeding, vooral bij de normalisering van de zuurgraad van het bloed.

Als je veel koolzuurgas verliest, kan de zuurgraad van het bloed buiten de normale waarden gaan vallen. We nemen het al snel voor lief, maar onze ademhaling heeft invloed op elk proces in ons lichaam.

Een goede ademhaling geeft je een wakker gevoel in de ochtend, je voelt je uitgerust na het slapen.

Het verminderd kortademigheid, versterkt je immuunsysteem, bloeddrukverlagend, verbeterd je regulering van de bloedsuiker spiegel, je herstel na inspanning, je concentratievermogen, verminderd angst en depressie gevoelens, klachten aan de luchtwegen, kleine ontstekingen, hoofdpijn en migraine.

Bij een goede ademhaling is de uitademing iets langer dan de inademing. Je ademt bijvoorbeeld twee tellen in en vier uit. Of vier tellen in en acht uit.

De neusademhaling stimuleert een buikademhaling, een ademhaling vastzetten in de borst activeert ons stress systeem. Daarbij benutten we niet de volledige capaciteit van onze longen.
Elke keer als je door je neus ademt, beweegt de lucht zich langs je neushaartjes die de lucht filteren en bevochtigen. Hierdoor worden ongewenste binnendringers die gedragen worden door je adem eruit gefilterd en komen ze je lichaam niet binnen.


De neus ademhaling stimuleert je nervus vagus. Deze zenuw is onderdeel van het parasympathische gedeelte van je autonome zenuwstelsel en helpt je om je zenuwstelsel, lichaam en geest te ontspannen. Wanneer je door je neus ademt, produceren de sinussen stikstofmonoxide (NO)wat ervoor zorgt dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen en verbreden waardoor de bloedcirculatie bevordert wordt. Wanneer je door je neus ademt, adem je veel rustiger en natuurlijker waardoor hyperventilatie minder waarschijnlijk is en een ongecontroleerde hyperventilatie zelfs bijna niet mogelijk is.
Je ademhaling verbeteren kost een paar dagen.

Daarna moet je jezelf eraan blijven herinneren om niet terug te vallen in je oude gewoontes.

 

Adem ontspannen, rustig en ritmisch, in en uit.
1. Adem via je neus in naar je buik, 2 seconden.
2. Houd een seconde vast.
3. Adem uit door te ontspannen, 4 seconden.
4. Pauzeer, totdat je weer natuurlijke aandrang voelt om in te ademen.

 

Oefen dit en herhaal het regelmatig, heb je het nodig om direct tot rust te komen, adem een aantal keer 4 seconden in en 6 seconden uit.

Zorg voor voldoende frisse lucht, zet ramen open in huis en ga dagelijks de buitenlucht in en het liefst naar de natuur, zoek de bomen op in het bos, een park, het strand of de heide.

 

 

 

Hoe eet je gezond?


• Kies voor echt eten in plaats van bewerkt. In de westerse wereld eten we meer sterk bewerkt voedsel dan ooit. Bewerkte voedingsmiddelen zijn misschien wel handig, maar er zitten vaak nauwelijks voedingsstoffen in en ze kunnen zorgen voor toename van het risico op chronische ziektes.

Gewoon meer echte voeding eten kan je helpen gezonder te worden met minimale inspanning. Echt eten bevat meer vezels en zit vol met vitamines en mineralen, is ongemodificeerd en er zitten geen chemische toevoegingen in.

 

  • Langzaam eten, goed kauwen, bewust proeven en genieten van elke hap is heel belangrijk. Vermijd              roken, suikerrijke frisdrank, geraffineerde suikers, E-nummers en beperk koffie en alcohol.      

                 

  • Eet regelmatig en gevarieerd. Neem juiste porties, een kleiner bord gebruiken kan je hier stiekem goed bij helpen. Maak een boodschappenlijstje voordat je gaat winkelen en winkel niet met een lege maag om je te helpen gezondere keuzes te maken.

 


• Begin met een goed ontbijt, breakfast= break the fasting, door het ontbijt komen je darmen en de spijsvertering weer op gang na je nacht vasten.
Je lichaam heeft energie nodig om de dag te beginnen.

 

 

  • Drink minimaal 1,5 liter water per dag. Een glas water voor het eten bevordert de spijsvertering. Bovendien is water drinken belangrijk om de gif- en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

 


• Eet veel groente en fruit. Het zit vol met vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. Ook bevat het veel vezels en water, wat ervoor kan zorgen dat je je langer vol voelt. Bovendien is het een geweldige bron van polyfenolen, die gedragen zich als antioxidanten in het lichaam en kunnen ontstekingsremmend werken. Bovendien blijkt uit studies dat polyfenolen het risico op hartziekte, diabetes 2 en vroegtijdig overlijden kunnen helpen verminderen.

Een studie met 7447 deelnemers wees uit dat degenen die de meeste polyfenolen aten minder kans liepen op vroegtijdig overlijden dan degenen die de minste polyfenolen aten.

 


• Vette vis zoals zalm, makreel en haring is een zeer goede bron van omega 3-vetzuren, goed tegen hartziektes, chronische ontsteking, een betere psychische gezondheid en B-vitamines. Deze helpen het lichaam bij het produceren van energie, repareren van DNA en onderhouden van een gezonde hersen- en zenuwfunctie. Probeer ten minste twee keer per week vette vis te eten.

 


• Kruiden en specerijen zitten bomvol voedings- en medicinale stoffen. Gebruik ze dagelijks om je eten meer smaak te geven en gezond oud te worden.

 


• Vermijd geraffineerde koolhydraten, deze zijn bewerkt en ontdaan van bijna alle voedingsstoffen en vezels, hebben geen voedingswaarde en geven meer risico op chronische ziektes zoals hartziektes en diabetes 2, denk hierbij aan witte bloem, witbrood en witte rijst. Vervang ze door volle, onbewerkte koolhydraten zoals volkorenmeel en bruine rijst en verhoog zo je inname van vezels, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

 


• Groene thee is één van de gezondste dranken. Het zit vol met nutriënten en antioxidanten die je lichaam helpen om vrije radicalen te bestrijden – moleculen die het risico op ziekte en versnelde veroudering blijken te verhogen. Studies hebben ook uitgewezen dat mensen die de meeste groene thee drinken vaak langer leven en minder risico lopen op hartziektes en diabetes 2.

 


• Eet niet teveel dierlijke producten. Vlees, vis, zuivel en eieren worden gelinkt aan talloze ziektes. Wees er daarom spaarzaam mee.

 


• Vermijd ‘cravings’ een enorme trek in zoet, zout en/of vet. Zorg dat je gezonde ‘snacks’ bij de hand hebt. Denk aan een handje noten, wat groente of fruit of zelfs een stukje pure chocola.

 


• De beste manier om aan je voedingsbehoefte te voldoen is door volwaardige voeding te eten. Daarin zitten allerlei nutriënten die synergetisch samenwerken, waardoor je optimaal profijt trekt van de nutritionele kracht.

 

  • Gebruik goede hoogwaardige voedingssupplementen. Men heeft moeite om in hun dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen te voorzien door voeding alleen. De kwaliteit van onze voeding is tegenwoordig niet altijd meer optimaal door de huidige manieren van telen, onder andere op steenwol, verarmde en uitgeputte grond door monoteelt.

De sterke bestrijdingsmiddelen, de luchtvervuiling en verre distributie.
De gemiddelde daling van de voedingswaarde in onze groente en fruit is aanzienlijk t.o.v. 30 jaar geleden. Goede hoogwaardige voedingssupplementen zijn heel belangrijk om je voedingsstoffen inname te optimaliseren.

 

 

 

 

Wat is goede lichamelijke beweging?


Je lichaam bewegen is gezond. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, schoonmaken, vrijen noem het maar op. Niet alleen voor sterke botten en spierkracht, maar onder andere ook voor een optimale werking van je hart en longen. Bewegen geeft je een goed gevoel, omdat je endorfines aanmaakt en het is een prima remedie tegen spanningen.
Variëren met bewegingen is belangrijk, probeer zoveel mogelijk op een dag te bewegen, loop regelmatig en voorkom teveel zitten.

Kies bewust voor de fiets of een wandeling buiten. Maak je huis schoon, loop extra vaak de trap op en neer, neem niet alles tegelijk mee maar zorg dat je zo vaak mogelijk moet bewegen.

Speel met kinderen of neem iemand mee uit wandelen die dit eventueel niet alleen kan. Daag jezelf ook regelmatig fysiek uit, maak je spieren bewust sterker en zorg voor meer uithoudingsvermogen. Je lichaam zal vitaler voelen en je zal meer energie hebben.
Zorg naast het inspannen ook voor fysieke ontspanning, stretchen, mediteren of een sauna bezoek helpen je hier goed bij.

 

 

 

Hoe slaap je beter?


Slapen is noodzakelijk en gezond. Je lichaam en geest komen tot rust, zodat je de volgende dag weer fris en energiek opstaat. Neem een ontspannen douche, mediteer en maak je geest leeg.

Werk niet tot laat door. Kijk geen tv in bed, wees niet de hele avond online actief.

Smartphones en computers en andere bronnen van kunstmatig licht zijn een belangrijke oorzaak van slecht slapen, ze zenden blauw licht uit, het soort lichtgolf die overdag veel aanwezig is, waardoor je brein je laat geloven dat het nog overdag is.

Onderzoek wijst uit dat kunstmatig licht vlak voor het slapengaan ook samenhangt met een hoger risico op borstkanker, stemmingsstoornissen en depressie. Een uur voor bedtijd dit soort apparaten vermijden kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Een slechte slaapkwaliteit en moeite met inslapen kan ervoor zorgen dat je je uitgeput en sloom voelt, het kan zelfs het risico op chronische ziektes zoals hartziekte en diabetes 2 verhogen.

Als je een vaste bedtijd aanhoudt wordt de interne klok in je lichaam vanzelf zo afgesteld dat je in slaap valt rond die tijd. Bovendien kan een vast slaapritme je concentratie en geheugen verbeteren.

Deze punten komen je nachtrust en dus gezondheid ten goede.

 

 

 

 

GEESTELIJKE GEZONDHEID

 

Hoe kan je beter ontspannen?


Voor je gezondheid is het belangrijk dat je ont-spant, je spanning loslaat.

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Geestelijke problemen kun je soms lichamelijk verzachten en andersom.
Manieren om dit te doen zijn door te bewegen, te vrijen, mediteren, knuffelen, rekken en strekken, lekker eten of drinken, jezelf verwennen met lekkere verzorgingsproducten, in de zon zitten of te lachen en te mediteren.
Het vraagt weinig geestelijke inspanning maar het heeft wel positieve invloed op je gemoedstoestand en gezondheid.

 

 

 

Wat is de juiste mindset?


De term ‘Mindset’ staat voor de manier waarop mensen over zichzelf denken, in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten.

Het geloof om jezelf steeds te kunnen verbeteren, blijven ontwikkelen en opnieuw uit te vinden geeft enorme groei in je leven.

Heb jij een mindset die jou ondersteunt, die jou helpt om jouw doelen te bereiken?

Een positieve instelling en positieve Mindset kunnen ervoor zorgen dat jouw wereld eruit gaat zien naar jouw wens. Experimenteer met je Mindset, doe er alles aan om te voelen wat je graag in je leven wilt creeren en ga dat ook doen.

Plezier en liefde zijn de beste indicatoren dat je op de goede weg zit om jouw levensdoel te dienen.

De belangrijkste punten bij een positieve en op groei gerichte mindset zijn dankbaarheid, positiviteit en plezier hebben.

 

 

 

Hoe stel je jezelf doelen?


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het stellen van doelen leidt tot betere resultaten.

Het uitgangspunt is dat wanneer je jezelf een doel stelt, je meer je best gaat doen om dat doel te bereiken.
Het bereiken van een doel is een moment waarop je tevreden over jezelf mag zijn. Geniet daarvan!
Je doel is iets wat je echt zelf wilt, het is iets wat jij wilt bereiken.

Door zelf iets te willen onderscheid je je doelen van normen/verplichtingen of van doelen die door anderen zijn opgedragen. Zorg dat je doelen je blijvend gemotiveerd houden.

Stel je doelen niet te laag, want dat is geen uitdaging. Maar aan de andere kant, leg de lat ook niet te hoog, want dit kan frustrerend werken.
Indien je jezelf een doel hebt gesteld, kun je nagaan of dit doel wel juist is.

 

Er bestaan een aantal standaard vragen, het SMART-principe, waardoor je kunt controleren of je wel de juiste doelen stelt.
- Is het doel specifiek?
- Is het doel meetbaar?
- Is het doel acceptabel?
- Is het doel realistisch?
- Is het doel tijdgebonden?


Heb je een groot doel, hak het proces in wekelijkse stappen, zoek iemand die jou wil motiveren en coachen in je proces en die weet van je doel en stappenplan om je wekelijks kort te checken op je voortgang.
Doelen zorgen voor motivatie, geven je focus, zijn te plannen, maken resultaat meetbaar en geven veel zelfvertrouwen, vreugde en kracht bij het behalen!

 

 

 

MAATSCHAPPELIJKE GEZONDHEID

 

Wat is belangrijk aan relaties met mensen?


Sterke en gelukkige liefdesrelaties leveren een enorme bijdrage aan een lang, gezond en gelukkig leven volgens de wetenschap. Uit onderzoek blijkt dat dat mensen die naast hun partner slapen lagere cortisolgehalte hebben, waardoor ze beter kunnen slapen.

Vrouwen in langdurige relaties vaster slapen en sneller in slaap vallen. Je hebt een kleiner risico op een hartaanval, minder stress en minder kans op een depressie.
Hoewel relaties gekenmerkt worden door ups en downs hebben ze op de lange termijn een positief effect op de geestelijke gezondheid, vooral bij vrouwen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mannen meer geluk ervaren als ze getrouwd zijn.

Je geneest ook sneller in een goede liefdesrelatie, door het hormoon oxytocine, omdat het een positief effect op genezing heeft.

Het zogenoemde ‘knuffelhormoon’ verlicht de stress en verbetert de gemoedstoestand en komt vrij als mensen elkaar aanraken, zoals knuffelen.

Goede relaties met familie en vrienden zijn enorm belangrijk. Diverse wetenschappelijk onderzoeken onderstrepen dat inmiddels.

Fijne contacten verlagen onder andere je bloeddruk, reduceren de kans op hartziekten en verminderen depressies.
Hechte familiebanden en vriendschappen bevorderen je vitaliteit omdat het je zelfs tot op hoge oudere leeftijd betrokken en alert houdt. Uiteraard is het ook een prima remedie tegen stress.

Want je hart luchten bij familie of echte vrienden gaat spanningen tegen.
Mensen zijn van origine sociale dieren en niet gemaakt om alleen te leven, aldus de Griekse filosoof Aristoteles. Wilde je vroeger overleven, moest je samenwerken.
Ook wanneer je bestaan in zwaar weer verkeert, bieden fijne sociale relaties steun. Je relaties hebben een positieve invloed op je welzijn, je zorgt voor elkaar.
Een goed sociaal netwerk geeft je het gevoel ergens bij te horen. Vrienden steunen elkaar door dik en dun, dat zorgt ervoor dat je krachtig en positief in het leven staat, je gelukkiger voelt en dat doet je gezondheid eenvoudigweg veel goed.

Samen plezier maken, dansen, een concert bezoeken, filmpje pakken, een goed gesprek tot een spel spelen of een wijntje drinken.

Dat voelt goed. Reduceert stress en zorgt voor nieuwe energie. Het maakt je eenvoudigweg happy en verhoogt je vitaliteit.

Relaties inspireren, motiveren, geven je leven zin, kunnen je gevoel van rampspoed verminderen, je helpen trots te zijn, als je klankbord dienen, raadgever en vertrouweling zijn.

Kortom, echte vriendschappen zijn waardevol, maken je gelukkiger en daar vaart je gezondheid wel bij!

 

 

 

Wat is de positieve bijdrage van werken?


Je werk kan een goede bijdrage geven aan je gezondheid en welzijn.

Je ontmoet veel mensen en maakt vrienden. Je leert jezelf beter kennen en je ontwikkelt je.

Werk geeft je het gevoel dat je zinvol bezig bent en een bijdrage levert aan de maatschappij.

Het houdt je fit en gezond omdat je in beweging bent en geeft een goed dagritme, wat gezond is voor lichaam en geest. Je kan je ook erkend en gewaardeerd voelen in je werk en kan meer genieten van vrije dagen en vakanties. De uitdaging en het plezier wat je aan je werk beleeft is heel gezond!

 

 

 

Vrije tijd besteden aan iets goeds doen?


Tijd aan anderen en de maatschappij besteden is goed voor ons.

Je bijdrage leveren aan de gemeenschap of je buitenwereld geeft een goed gevoel.

Een familielid, vriend of buur een handje helpen is een win-win situatie, omdat jijzelf ook gelukkig wordt wanneer je iemand anders helpt.

Psychologen noemen dit de “helpers high”, een vlucht in je geluksgevoel, die door de activatie van het beloningssysteem, mesolimbisch circuit in je brein, wordt geactiveerd.

Zelfs de kleinste vorm van helpen boost je welzijn, humeur en optimisme al.